Rahmi Koç Müzesindeki Zeytinyağı Fabrikasını Gezdik ve “Renkli Matematik Dünyası” Sergisindeki Etkinliklere Katıldık

11 Aralık Perşembe günü 7. Sınıf öğrencilerimizle Rahmi Koç Müzesine gittik. Önce Renkli Matematik Dünyası Sergisindeki Almanya’da her yıl her yaştan binlerce ziyaretçi çeken dünyanın ilk deneysel matematik merkezi ‘Mathematikum’un deneylerinden seçilmiş olan deneyleri eğlenerek öğrenme yöntemiyle biz de yaptık.
Renkli ve eğlenceli cisimlere dokunmak ve deney yapmak bizim için çok keyifliydi.

Çocuklar, bu deneylerle;
• Mimar Sinan’ın köprülerinin sırrını çözmeye çalıştılar.
• Leonardo da Vinci’nin Haliç için tasarladığı köprünün detaylarını görerek kendi köprülerini inşa etme çabasına giriştiler.
• Sihirli aynalarda oluşan görüntülerin aynaların arasındaki açılarla ilgisi olduğunu keşfettiler.
• Sesin incelip kalınlaşması ile sesi çıkaran cismin uzunluğu-kısalığı arasında ilgi kurdular.
• Sonsuz görüntünün ardındaki sebepleri araştırdılar.
• Göz yanılsamasının ne olduğunu deneyerek öğrenmeye çalıştılar.
• Tekerleğin sadece yuvarlak olamayacağını gördüler.
• Örüntünün ne olduğunu bir yap-bozla öğrendiler.
• Çeşitli geometrik cisimleri bir araya getirerek istenen bütünü oluşturmanın ve başarmanın zevkini yaşadılar.
• Dev sabun köpüğünün içerisine kendisini hapsedip Pletau kanunları hakkında bilgi sahibi oldular.
• Önemli matematik bilginlerini tanıma şansı yakaladılar.

Daha sonra gezdiğimiz Zeytinyağı Müzesi, gerçek bir zeytinyağı fabrikasının parçalarından oluşturulmuştu ve bu bölüm otantik bir fabrika görüntüsündeydi. Zeytinyağı Müzesinde zeytinyağının geçen yüzyıldaki tekniklerle üretim sürecinin aşamalarını öğrendik. Zeytinyağı türlerinin hangi tarzlarda nasıl aşamalardan geçerek üretilip adlandırıldığını öğrendik. Çok yararlı bilgilerle donandığımız bu eğlenceli gezimizle hem matematiğin hem de teknolojinin insanlığa kazandırdıklarına tanık olduk.

Santral İstanbul Enerji Müzesine Gittik Previous Post
Eski Uygarlıklardan Mesaj Var; İstanbul Arkeoloji Müze Gezisi Next Post