loader image
Özel Evrim Okulları
Kütüphane

BENİM GÜZEL KÜTÜPHANEM !! Tra laa laa !!
Okulumuzun Kütüphanesinde klasik müzik eşliğinde kütüphane kitaplarını okuyup inceliyoruz. Kitapları keşfediyoruz. Ayrıca ödünç kitaplar alıp tekrar kütüphaneye iade ediyoruz. Daha okumayı sökmeden kütüphaneden kitap almanın gururunu yaşıyoruz. “Okuyabiliyorum !! Okuyabiliyorum !!!” sevincini kütüphaneyle paylaşıyoruz. Sonraki aşamada havaya girip birbirimize kitaplar öneriyoruz. Festivallerde ödül almış, yaratıcılığımızı motive eden hayal gücümüzü besleyen her biri zekice, sanatsal bir duyarlılıkla hazırlanmış kısa animasyonlar, ders konularımızla eş zamanlı belgeseller, “Küçük Prens”, “Sihirli Kitaplar”, “Kırmızı Balon” gibi uzun metraj özel seçki, kıymetli filmler izleyip değerlendiriyoruz.

Kütüphanemizin zengin içerikli görsel sunumlarından, öyküleri- tarihi ve güncel haberleriyle “İstanbul’un Sırlarını” kütüphanede birlikte keşfediyoruz. İstanbul’ un her dönemine ait bin bir fotoğrafını inceleyerek onun bin bir türlü haline tanık oluyoruz. Mitolojinin sanata ve bilime kaynaklık eden müthiş öykülerini kütüphanemizin sunumlarından öğreniyoruz. Ödev konularımız için başvuru kitaplarından yararlanıyoruz. Bazen aklımıza takılan soruların yanıtını kütüphanede ararken “Mimar Sinan Krateri nerededir ?”, “İstanbul’ da Karabataklar bizi nerede selamlar ?”, “Pal Sokağı’ nın Çocukları Anıtı’na nasıl gidilir?” “Hipodromdan kalan son taş koltukların hali nicedir?”….. gibi aklımıza takılmayan soruların yanıtını da kütüphanede buluyoruz. Bazen nadir de olsa ilginç bir an geliyor. Tüm ciddiyetimizden işte o an sıyrılıp yanımızdaki arkadaşımıza “Elim sendeeee!!” diyerek bir oyun başlatıyoruz. Kıkırdayarak koşturuyoruz kitapların arasında. En çocuk halimizin müthiş gülümsemesiyle kütüphanede, – o da ne ??? “Elim Sende” oynuyoruz. Oyunu genellikle hırs yapmadan fazla uzatmadan “Eli bendeee ! Eli bende ! “ diyerek bitiyoruz. Bazen de boş kitap raflarına yan gelip yatıyor; “Ben bir kitabıııım ben bir kitabııım” diye bağırıyoruz. “Her insan bir kitaptır”, biz bunu hissedip söylüyoruz. Hiçbir kütüphaneye koşarak giden yetişkinler görmedik ama biz kütüphanemize elimizde kitaplar koşarak gidiyoruz.

Evet başka kütüphanelere benzemez bir kütüphane; Evrim Kütüphane… Bizim kütüphanemiz Çocuk Cumhuriyeti’ nin Kütüphanesi… En önemlisi biz burada bir kütüphane nasıl sevilir onu öğreniyoruz.

Kütüphanemizin kendi keşfi özgün inciler:
Okusun da büyüsün bir güzel insan olsun!
Oku! Hayal kur! Gerçekleştir!
Okumak bazen de ayda seksek oynayabilmektedir.
Okursan eğer kitap, Çin Seddi’nde dolaşabilirsin çıplak ayak.
Süt-bal- yumurta! Öykü-roman-şiir!
Okusun da büyüsün bir güzel insan olsun!
Okumak bazen zamanda yolculuk yapabilmektir. (Öyle ki zaman makinesi sollanır.J)
Okumak bazen yelkensiz rüzgarsız deniz aşırı yolculuklara çıkabilmektir.
Okumak bazen tüm dünyayı kavrayabilmektir.

Nazan Tokgöz

Kütüphanemizde kitaplarımız içerik ve yazın türlerine göre sınıflandırılıp kodlanmıştır:

EDEBİYAT

ÇOCUK EDEBİYATI (ÇED),

● ÇOCUK- MASAL (ÇEM),

● ŞİİR (SIR),

● SÖZLÜK (SÖZ),

● BAŞVURU KAYNAKLARI (ANS),

● EĞİTİM (EĞİT),

● TARİH/CUMHURİYET TARİHİ(CTA),

● ATATÜRK (ATA),

● OSMANLI TARİHİ (OTA),

● YAKIN TARİH (YTA),

● DÜNYA TARİHİ (DTA),

● SANAT / SİNEMA (SİN),

● TİYATRO (TİY),

● MÜZİK (MÜZ),

● FELSEFE (FEL),

● SOSYOLOJİ (SOS),

● PSİKOLOJİ (PSİ),

● GEZİ (GEZ) vb…

Çocuk / öykü-roman ve masallarımız, çocuklarımızın rahatlıkla yetişebilecekleri raflarda yerini alır.

Kitaplar on beş gün süreyle alınabilir, süre yetmediğinde bildirilmek kaydıyla süre bir hafta uzatılır.