loader image
Özel Evrim Okulları
“Down’lı Dostlarla Elele” Projesi

Geçtiğimiz yıl Veysel Vardal Körler Okulu ile ortaklaşa sürdürmüş olduğumuz okuma projesini bu yıl değişik bir boyutta gerçekleştirmek istedik ve engellilere el uzatmak amaçlı projeyi başlattık. Down’lı gençlerle Özel Evrim Okulu öğrencilerinin çeşitli olaylarda iletişimde olmalarının her iki taraf için de çok yararlı olacağı düşüncesiyle proje hayata geçirildi.
Önce 7. sınıf İngilizce sınıfı öğrencileri Engelliler ve Down’lılar ile ilgili bir araştırma çalışması ve sunum yaptılar. Özel Evrim Okulu 7.sınıf öğrencilerinin Down’lılarla ilk temasları Mecidiyeköy’deki Down Kafe’de bir öğle yemeği ile gerçekleşti. 25 Öğrenci bu kafede servis yapan Down’lı gençlerle tanıştı ve annelerinin yaptıkları yemekleri büyük keyifle yiyip sohbet ettiler. Down’lı bir gencin anılarını yazdığı “Pelince” kitabını satın aldılar. Bu gün sonunda dostluğun engel tanımadığını anladılar.
İkinci birliktelik 10 tane Down’lı gencin Özel Evrim Okullarına ziyareti ile gerçekleşti. Bu sefer 5. Sınıf öğrencileri onlara Nazım Hikmet’in “Sevdalı Bulut” eserinden masallar okudular, karşılıklı tekerlemeler sunup şarkılarla dans ettiler. Daha sonra bahçede birlikte çeşitli sportif yarışmalar yapıp basketbol oynadılar. Okuldan ayrıldıklarında iki tarafın tezahüratı görülmeye değerdi. En ilginç yanı da öğrencilerin hiç beklemediği şekilde bir Down’lının maçlardaki amigolar misali onları tezahürata yönlendirmeleriydi. Ayrılmak zor oldu ama yeniden birlikte olma planları onları mutlu etti ve öğrenciler Down’lılara Sevdalı Bulut kitaplarını hediye ettiler.
Üçüncü beraberlik ise 7 Mayıs Perşembe günü Emirgan Lale Bahçesinde gerçekleşti. 27 5,6 ve 7. Sınıf İngilizce öğrencisi ile birlikte 7 Down’lı genç okulda buluşup birlikte Emirgan Lale Bahçesine gittiler. Burada çeşitli oyunlar oynandıktan sonra her sınıftan öğrencilerin olduğu karışık gruplar halinde, (her bir grupta Down’lı dostun da olduğu) Hazine Avı yarışması yapıldı. Aranan hazine parçaları verilen ipuçları kullanılarak parktaki çeşitli noktaların bulunması ile ilgiliydi. Öğrenciler büyük titizlikle aradılar ama bir grup kazanacaktı ve kazanan grubun hediyesi mP3’ler oldu. Yarışma sonunda piknik paketlerindeki ve diğer yiyecekler yendikten ve piknik sahasında sportif yarışmalar yapıldıktan sonra okula dönüldü. Dostlukların iyice pekiştiği, birlikte eğlenildiği çok keyifli bir gün yaşamanın yansımaları gözlerden okunuyordu.

“Ata’nın İzinde” Projemiz National Geographic Türkiye Dergisinde Previous Post
Fidan Dikme Etkinliğimizi Gerçekleştirdik – Okullarda Orman Next Post